Učitavanje..

Sporotpuštajuće gnojivo DURASOP ELITE

DURASOP ELITE BICOTE Gnojivo sa više različitih tehnologija koje povećavaju iskoristivost hranjivih komponenata gnojiva za do 70 %

Gnojidba bi usjevu trebala osigurati odgovarajuće hranjive tvari, istovremeno održavajući plodnost tla, bez štetnog utjecaja na okoliš.

Zato je potrebno tražiti rješenja koja na učinkovit i primjeren način reguliraju dostupnost.

Tradicionalnu gnojidbu karakterizira brza dostupnost hranjivih tvari za biljku. Ova brza dostupnost nije uvijek pozitivna jer je povezana s značajnim gubicima hranjivih tvari ispiranjem i isparavanjem dušika i retrogradacijom fosfora u biljci nedostupne oblike što smanjuje učinkovitost gnojiva do 70 %. Takva gnojidba zahtjeva veće količine gnojiva da bi nadoknadila gubitke i/ili gnojidbu u više obroka što zahtjeva veće ulaganje u radnu snagu.

Kao rješenje za negativne aspekte konvencionalne gnojidbe javlja se nekoliko tehnologija koje ćemo definirati u nastavku:

  • DURAMON TEHNOLOGIJA - Gnojiva sa stabiliziranim dušikom (smanjeno ispiranje i isparavanje - veća iskoristivost dušika)
  • BICOTE TEHNOLOGIJA - Gnojiva premazana polimerima (postepeno otpuštanje hranjiva u skladu sa potrebama biljke povećava iskoristivost gnojiva za 20-40 %)
  • USP TEHNOLOGIJA - duših kompleksiran sa fosforom u posebnu molekulu koja štiti i dušik i fosfor od retrogradacije, ispiranja i isparavanja

Ovakva gnojiva spadaju u skupinu tzv pametnih gnojiva koja su karakterizirana otpuštanjem hranjiva u skladu sa potrebama biljaka.

  • Što je veća temperatura i vlažnost, veće su potrebe biljaka za hranjivima
  • što je veća temperatura i vlažnost, veće je otpuštanje hranjiva u otopinu tla 

Uz kalij, magnezij i kalcij u sulfatnom obliku i visoku koncentraciju kelatiziranih mikroelemenata ovo gnojivo omogućuje znatno povećanje prinosa i kvalitete u odnosu na konvencionalna gnojiva.