VP Calcio

Vital Power Calcio je tekući korektor kalcija s L-aminokiselinama i borom, formuliran u kiselom pH-u za brzo usvajanje folijarno i kroz fertirigaciju. Povećava čvrstoću i elastičnost ploda, smanjuje fiziološke poremećaje te produljuje postberbenu trajnost.

  • Brza mobilnost kalcija zahvaljujući kompleksiranju s aminokiselinama.
  • Smanjuje gorke pjege, cvjetnu trulež i pucanje ploda.
  • Potiče razvoj korijena i ujednačen porast plodova.
  • Kisela formulacija za bolju kompatibilnost i dostupnost Ca.

Opis proizvoda

Vital Power Calcio je koncentrirani korektor kalcija formuliran u kiselom pH-u, obogaćen L-aminokiselinama i borom kako bi se kalcij brže usvojio i učinkovitije rasporedio u aktivnim tkivima. Dizajniran je za folijarnu primjenu i/ili fertirigaciju u razdobljima intenzivnog rasta kada je potreba za Ca najveća (zametanje i porast ploda, rast mladih listova), a prirodna mobilnost kalcija u floemu ograničena. Zahvaljujući aminokiselinama i boru, proizvod olakšava prolazak Ca kroz kutikulu i membrane, potiče njegovo uključivanje u stanične stijenke (pektate), čime se povećava čvrstoća tkiva, elastičnost pokožice i otpornost na fiziološke poremećaje.

U praksi to znači manje gorkih pjega na jabuci, cvjetne truleži na rajčici/papriki, manje pucanja kod koštičavog voća i dinja/lubenica, te manje “tip-burna” na salati i kupusnjačama. Redovitom primjenom dobiva se ujednačeniji porast, kompaktniji plod i bolja postberbena trajnost (čvrstoća pulpe, manji gubici pri transportu i skladištenju). Kisela formulacija također poboljšava miješanje u škropivu i dostupnost Ca u tvrdoj vodi te smanjuje taloženja u sustavima za fertirigaciju.

Kada ga koristiti :

Od cvatnje do intenzivnog porasta ploda (povrće i voće), u ponavljanim tretmanima svakih 7–12 dana.
Kod stolnog grožđa za čvršću kožicu i smanjenje pucanja; kod jagodičastog za čvrstoću i bolji transport.
Kod lisnatog povrća (salata, kupusnjače) u fazama brzog porasta kako bi se umanjio tip-burn i unutarnje nekroze.
Dodatne napomene:

Prije miješanja napraviti mali test kompatibilnosti; izbjegavati spremnike s visokim fosfatima te miješanje sa sumporom i bakrom (osim ako proizvođač posebno navodi iznimku).
Prskati u svježijem dijelu dana, dobro nakvasiti nadzemne organe; ponavljati jer se Ca slabo premješta unutar biljke.

Tehničke informacije

Sastav (w/w): CaO 14%, B 0,3%, L-aminokiseline 5%, Ukupni N 10% (org. N 0,5%), w/v: CaO 20%, B 0,4%, aminokiseline 7%, N 14%. 
Fizikalna svojstva: žućkasta tekućina; gustoća 1,43–1,46 g/ml (20 °C); pH (0,2%/20 °C) 1,5–2; topljivost u vodi 100%

Način djelovanja:

folijarna apsorpcija; L-aminokiseline + bor pospješuju usvajanje i mobilnost kalcija te pomažu uravnotežiti N/Ca u tkivu; kiseli pH osigurava potpunu raspoloživost Ca


Primjena (opće):

folijarno dobro nakvasiti biljku; moguće i fertirigacijom. Doza za fertirigaciju 7–15 L/ha  podijeljeno u 3–4 navodnjavanja; navodnjavanje 12–20 L/ha u 3–4 navodnjavanja.

Doziranja po kulturama (folijarno, L/ha u 1000 L škropiva):

Salata: 2–3; od 6 listova, svakih 7 dana. 
Celer: 2–3; od 20 cm biljke. 
Cvjetača/Brokula: 2–3; od 6 listova. 
Rajčica/Paprika: 2–3; od cvatnje, ponavljati svakih 7–10 dana. 
Dinja/Lubenica: 2–3; od cvatnje, ponavljati svakih 10–12 dana. 
Stolno grožđe: 3–4; od pupanja do “pre-verejzona” i poslije berbe. 
Jabuka/Kruška: 3–4; od cvjetnog pupa; za bitter pit i kvalitetu ploda. 
Breskva/Nektarina/Šljiva/Trešnja: 3–4; za čvrstoću ploda. 
Borovnica/Malina: 2–3; od pupanja, svakih 15 dana. 
Kivi: 3–4; od cvatnje do zametanja plodova. 

Kompatibilnost i miješanje:

Kompatibilan s većinom folijarnih gnojiva i pesticida, ali napraviti test kompatibilnosti prije primjene.
Ne miješati s gnojivima visokog fosfata, niti sa sumporom ili bakrom (izuzetak: maslina).

Pakiranja: 1 L, 5 L, 25 L, 1000 L. 

Kontaktirajte nas

Pošaljite upit

Vita Kemija - Prodaja i distribucija gnojiva